Prezentacija projekta „EU podrška reformama u sektoru voda“ na konferenciji „Vodovod i kanalizacija ’23“

U periodu od 10. do 13. oktobra biće održana 44. međunarodna konferencija „Vodovod i kanalizacija ’23“ koju organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i opštine Čajetina iz podršku Inženjerske komore Srbije.

Cilj Konferencije je razmatranje aktuelnih istraživačko razvojnih, tehničko - tehnoloških, ekonomskih, zakonskih i drugih pitanja iz oblasti snabdevanja vodom i kanalizacije, a sve u svrhu boljeg informisanja i ubrzanijeg transfera znanja i iskustava u primeni savremenih dostignuća i rešenja, kao i unapređenja naučno-istraživačkog rada i poboljšanja poslovanja preduzeća vodovoda i kanalizacije.

Neke od tema koje će biti pokrivene u okviru ove trodnevne konferencije su: izvorišta vode za piće, distrbucija i potrošnja vode, prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacioni sistemi, sanacija kanalzacionih i vodovodnih sistema tehnikama bez iskopavanja i uvođenje novih materijala, kao i modernizacija i restruktuiranje javnih komunalnih preduzeća vodovoda i kanalizacije.

U četvrtak, 12. oktobra će biti organizovan okrugli sto tokom koga će biti predstavljen projekat „EU podrška reformama u sektoru voda“, koji se sprovodi sa ciljem unapređenja efikasnosti pružanja vodnih komunalnih usluga i to kroz:

  • procenu stanja u oblasti vodnih usluga i pripremama predloga za unapređenje;
  • poboljšanjem poslovanja javnih komunalnih preduzeća i efikasnosti usluga u sektoru;
  • predlogom modela za odvajanje vodnih od drugih komunalnih usluga;
  • razvojem tarifne metodologije za određivanje cena vodnih usluga;  
  • razvijanjem modela za uspostavljanje nacionalnog regulatornog tela.

Projekat „EU podrška reformama u sektoru voda“ finansira EU, a njime upravlja Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Korisnik projekta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode. Projekat realizuje EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. (ESP) u konzorcijumu sa EPTISA Southeast Europe d.o.o. (RS). 

Last updated: 26. April 2024. 13:43